Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Απάντηση στην Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών

 
Συνάδελφοι,

1)        Όπως γνωρίζετε η νομιμότητα της εκλογής σας βρίσκετε ακόμα υπό δικαστική διερεύνηση. Συνεπώς, ο ισχυρισμός σας ότι  «οι όποιες τριβές υπήρξαν, κρίθηκαν» δεν ισχύει, αφού πρόκειται για όλως

προσωρινή και σε καμιά περίπτωση οριστική ή τελεσίδικη κρίση. Καλό θα ήταν συνεπώς, μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση της προσφυγής στη δικαιοσύνη δύο (2) Σωματείων μελών σας, για την ακύρωση των αντικαταστατικών αρχαιρεσιών του τελευταίου συνεδρίου της Ομοσπονδίας μας, να είστε πολύ συγκρατημένοι  για το αν η τελική έκβαση της υποθέσεως θα είναι «θετική» για τις θέσεις της σημερινής συγκυριακής πλειοψηφίας.

2)        Ισχυρίζεσθε  ότι η σημερινή διοίκηση του Σωματείου μας «προσπαθεί να διατηρήσει τον έλεγχο των εργαζομένων μέσω της τρομοκρατίας και της εξουσίας που..παρέχεται ….. για» ίδιον «όφελος και αμαυρώνει την ιστορία του». Αφήνουμε στην κρίση των σιδηροδρομικών τα όσα αναφέρετε για δήθεν κλίμα τρομοκρατίας στους χώρους εργασίας των μηχανοδηγών ή για δήθεν εξουσία που μας παρέχεται από την διοίκηση της εργοδότριας εταιρείας. Προκαλείτε απλά θυμηδία σε κάθε μηχανοδηγό με τέτοιες ανυπόστατες καταγγελίες. Κανείς από εμάς όμως δεν ξεχνά ότι το σχετικά πρόσφατο έτος 2014, ότι όταν ο τότε Αντιπρόεδρος της Π.Ο.Σ. και μηχανοδηγός Καραδήμας ετέθη εν ώρα εργασίας -και μαζί με άλλο συνάδελφο- σε αργία, από Διευθυντή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. εσείς δεν είχατε ούτε την ευθιξία, ούτε το θάρρος, να καταγγείλετε την πράξη αυτή. Και βέβαια το 2016 οι συνάδελφοι αθωώθηκαν ομόφωνα κατά την πειθαρχική διερεύνηση της υπόθεσης. Και αναφέρετε εσείς σήμερα προς εμάς για περιστατικά Διευθυντικής αυθαιρεσίας. Ιλαροτραγωδία πραγματική. Όσον αφορά «τις κάμερες που είναι τοποθετημένες εντός του χώρου εργασίας και οι εργαζόμενοι παρακολουθούνται», δεν υπάρχει έως τώρα σε γνώση μας, καμία καταγγελία ότι παρακολουθούνται εργαζόμενοι, πόσο μάλλον οι μηχανοδηγοί.

3)        Ιδιαίτερη όμως μνεία πρέπει να γίνει για τους «8 απολυμένους» για τους οποίους μας εγκαλείτε ότι ουδέποτε αντιδράσαμε. Αρχικά υπενθυμίζουμε στην ασθενική μνήμη ορισμένων μελών του ΔΣ της Ομοσπονδίας μας, ότι στηρίξαμε τους  8 απολυμένους που εργάζονταν στα εκδοτήρια του σταθμού Αθηνών, ζητώντας πλήρη εφαρμογή του κανονισμού και των δικαιωμάτων τους. Αντιθέτως, εκλεγμένος μέλος της Ομοσπονδίας μας που πρόσκειται στην συγκυριακών πλειοψηφιών διοίκηση της Π.Ο.Σ., στις 28.11.2018, την περίοδο δηλαδή που μόλις είχαν τεθεί σε αργία οι 8 απολυμένοι,  σε επιστολή του που κοινοποίησε σε πλήθος ιστοσελίδων και blog, ανέφερε κατά λέξη «στον Βόλο υπάρχουν φήμες ότι κάποια “πουλάκια” στο Σταθμό Αθηνών πολλαπλασίαζαν το μηδέν και έβγαζαν πολλά ευρώ! Εμπλέκεται –λένε- και “κάποιος πρόεδρος - γραμματέας” κάποιας συγκεκριμένης συνδικαλιστικής παράταξης!». 

Το ποιος κάνει τις πλάτες της εργοδοσίας λοιπόν και στήριξε την απόφαση της αυτή δημόσια, το αφήνουμε να κριθεί από τους σιδηροδρομικούς. Με λίγα λόγια, συνάδελφοι των, συγκυριακών πλειοψηφιών στο Δ.Σ. της Π.Ο.Σ., το παρελθόν, σας κυνηγά. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για το σχοινί.

4)        Σας υπενθυμίζουμε ότι η σημερινή διοίκηση του Σωματείου μας προέκυψε από εκλογικές διαδικασίες που δεν αμφισβητήθηκαν από κανένα μηχανοδηγό και στις οποίες συμμετείχε το 95% των εγγεγραμμένων στο μητρώο μελών μας. Το να προσβάλετε όσους εξέλεξαν, νόμιμα και μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, οι μηχανοδηγοί,  δείχνει ότι όχι  μόνο  δεν σέβεστε την αρχή της πλειοψηφίας, αλλά δεν σέβεστε καν την ετυμηγορία και τις δημοκρατικές διαδικασίες των συναδέλφων σας.  Η δική σας, όμως, εκλογή που προέκυψε μέσα από σωρεία παρατυπιών και παρανομιών, αμφισβητείται από 2 Σωματεία/μέλη που εκπροσωπούν 400 και πλέον σιδηροδρομικούς. Δεν είστε λοιπόν ακόμα νόμιμοι εκπρόσωποι, αλλά μια συγκυριακώς διαμορφωμένη πλειοψηφία, που αναμένει να τελεσιδικήσει η δικαστική προσφυγή μας στην δικαιοσύνη ενάντια στην εκλογή της. Μέχρι τότε μην αμαυρώνετε άλλο την ιστορία του θεσμού της Π.Ο.Σ. 

5)        Σας υπενθυμίζουμε δε ότι η ανάρτηση κάθε επιστολής μας στον επίσημο ιστότοπο της Ομοσπονδίας μας είναι καταστατική σας υποχρέωση και δεν μας κάνετε καμία χάρη. Εκτός αν θεωρείτε εαυτούς  ως  «νόμιμους ιδιοκτήτες» της και δημοσιεύετε μόνο ότι εξυπηρετεί την μικροκομματική και παραταξιακή σας αντίληψη, πράγμα που έχει οδηγήσει,  άλλωστε,  τον θεσμό της Π.Ο.Σ. σε πλήρη απαξία.

6)        Όσον αφορά δε τις καινοφανείς ερμηνείες σας για το συλλογικό εργατικό δίκαιο, τις διαπραγματεύσεις και την δυνατότητα σύναψης επιχειρησιακής Σ.Σ.Ε. από Σωματείο μας και τον ισχυρισμό σας ότι  ως «κλαδικό και μειοψηφικό Σωματείο» δεν έχουμε «καμία νομική υπόσταση για να» διαπραγματευτούμε και να υπογράψουμε «Ε.Σ.Σ.Ε. για εργαζόμενους που ούτε καν» εκπροσωπούμε» ή ότι έχουμε «αναλάβει εργολαβικά την υποστήριξη της Ε.Σ.Σ.Ε.» και δήθεν έχουμε «καπελώσει το επιχειρησιακό Σωματείο ΠΕΠ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ», σας επισημαίνουμε:

α) Ο ν. 18761990 (να σας υπενθυμίσουμε το άρθρο;) μας δίνει το δικαίωμα να διαπραγματευόμαστε τα πάντα γύρω από το εργασιακό – μισθολογικό καθεστώς των μηχανοδηγών και να συνυπογράφουμε, αν επιθυμούμε και επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας. Και αυτονόητα να υπερασπιζόμαστε την υπογραφή μας. Προς τούτο, σας επαναφέρουμε στην μνήμη τα τραγικά, για την υπόσταση της Π.Ο.Σ., αποτελέσματα, που είχε η προσφυγή της ηγεσίας της ενάντια σε συμφωνία που είχε υπογράψει το Σωματείο μας το 2017 και όπως αυτή κρίθηκε ενώπιον των οργάνων του Υπουργείου Εργασίας. Τα παθήματα δυστυχώς δεν έχουν γίνει μαθήματα για την συγκυριακών πλειοψηφιών ηγεσία της Π.Ο.Σ.  Είστε αμετανόητα υπερόπτες.

β) Όταν συνυπογράφατε όρο στην Σ.Σ.Ε. του 2018 της ΕΕΣΣΤΥ που καθιέρωνε την δεκαήμερη εργασία –σύμφωνα πάντα με την λογική της από 07.01.2021 ανακοίνωση σας-, ο όρος αυτός ήταν τότε «προστατευτικός για τους εργαζόμενους». Στην Σ.Σ.Ε. του 2020-2022 της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που συνυπέγραψε το Σωματείο μας και δεν καταφέρατε να καπελώσετε, η καθιέρωση και διασφάλιση της πενθήμερης εργασίας, βαπτίσθηκε από μέρους σας, ως «επταήμερη εργασία». Ερμηνείες κατά το δοκούν, αλλά δεν “πέσαμε” και από τα σύννεφα συνάδελφοι της συγκυριακά διαμορφωμένης πλειοψηφίας ΠΟΣ.

γ) Ως προς τον ισχυρισμό σας ότι έχουμε δήθεν καπελώσει το Σωματείο ΠΕΠ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το επιχειρησιακό, και αντιπροσωπευτικότερο αυτό σωματείο, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, έχει ήδη απαντήσει και θα απαντήσει εκ νέου, όποτε και όπως εκείνο κρίνει, στις ευφάνταστες, λόγω περιεχομένου, επιστολές και ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας μας. Έχει δε την αυτονομία του και στην ουσιαστική, αλλά και στην νομική του εκπροσώπηση. Σε αντίθεση με το ΣΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με το οποίο απολαμβάνετε την ίδια νομική εκπροσώπηση, τουλάχιστον όπως διαπιστώθηκε στις διαπραγματεύσεις σύναψης Σ.Σ.Ε. της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Διαπραγματεύσεις από τις οποίες  αυτό το σωματείο ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ και εφόσον δεν καταγγέλλετε την διασπαστική του κίνηση αυτή, προφανώς την επικροτείτε και το υπερασπίζεστε «εργολαβικά». Το ποιος καπελώνει ποιον τελικά, το αφήνουμε στην κρίση των συναδέλφων μας στον σιδηρόδρομο.

7)        Μας αφήνουν πάντως παγερά αδιάφορους οι αιτιάσεις σχετικά με δημοσιεύματα ιστοσελίδων του διαδικτύου. Οι θέσεις του Σωματείου μας εκφράζονται μέσα από τις αποφάσεις των Οργάνων του και τις επίσημες επιστολές του. Αν θεωρείτε ότι η Π.Ο.Σ. συκοφαντείται από δημοσιεύματα, μπορείτε να προσφύγετε δικαστικά εναντίον όσων τα υπογράφουν, όπως ο Νόμος σας δίνει το δικαίωμα. Δυστυχώς, ενώ ο σιδηροδρομικός κόσμος έχει υποστεί «επικοινωνιακό βιασμό» τα τελευταία 15 χρόνια, εσείς ποτέ δεν απαντήσατε σε κανένα δημοσίευμα του ημερήσιου ή ηλεκτρονικού τύπου. Αν θέλετε, μπορούμε να σας κοινοποιήσουμε επιστολές του Σωματείου μας προς δημοσιογράφους τα τελευταία 5 χρόνια, για να δείτε με ποιο τρόπο μπορεί κάποιο θεσμικό όργανο να προστατέψει τα μέλη του.

8)        «Όσον για τις κατά επανάληψη απειλές εναντίον» σας, τις οποίες, ισχυρίζεσθε, ότι «ουδέποτε» τολμήσαμε να πραγματοποιήσουμε: αν κρίνετε ως δήθεν «απειλή» την αποκατάσταση της αλήθειας σε σχέση με τα όσα συκοφαντικά και δυσφημιστικά διακινείτε, από άνωθεν ηλεκτρονικές αλληλογραφίες, και αν προκαλείτε ανοιχτά τους μηχανοδηγούς και το ιστορικό σωματείο τους, για το ότι, δήθεν, δεν τηρούν τον λόγο τους ή δεν έχουν κότσια να υπερασπιστούν την προσωπική και συλλογική τους τιμή και υπόληψη, να είστε σίγουροι ότι οι συκοφαντίες, από πλευράς της συγκυριακά διαμορφωμένης πλειοψηφίας του ΔΣ της Π.Ο.Σ., θα απαντηθούν σε όλα τα επίπεδα.

9)        Κλείνοντας, σας καλούμε να ενσκήψετε στα πραγματικά προβλήματα του σιδηροδρόμου, για τα οποία έχουμε διαπιστώσει ότι όχι μόνο ολιγωρείτε, αλλά πλήρως αδιαφορείτε. Έλλειψη προσωπικού σε κρίσιμες ειδικότητες στον ΟΣΕ, ιδιωτικοποίηση της συντήρησης της υποδομής, εκχώρηση δραστηριοτήτων σε εργολάβους, καθημερινά συμβάντα λόγω της κατάστασης της υποδομής. Αντίπαλος δεν είναι το Σωματείο μας, αλλά η εργοδοτική πλευρά. Ελπίζουμε η αδιαφορία αυτή που επιδεικνύετε να μην οφείλετε στο ότι αρκετά από τα μέλη της συγκυριακών πλειοψηφιών ηγεσίας της Ομοσπονδίας μας κατέχουν ή κατέλαβαν τους τελευταίους 18 μήνες, θέσεις ευθύνης και δεν μπορούν έτσι να ανταποκριθούν στα συνδικαλιστικά καθήκοντά τους …… λόγω φόρτου εργασίας.                                                           

       Ο      Πρόεδρος                                                  Ο Γ.Γραμματέας

 

   Γενιδούνιας Κώστας                                                 Αθ. Ποργιάζης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου